środa, 11 listopada 2015

Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą

Za oknem buro i ponuro od kilku dni, chociaż deszcz akurat przyda się, i to baaardzo, ale ten silny wiatr samym odgłosem zniechęca do czegokolwiek. Na poprawę nastroju i rozgrzanie, proponuję pachnące i niezwykle apetyczne ciastka z płatkami owsianymi (nie tylko takimi) oraz orzechami. Zapraszam!

 


Pierwsze serie tych ciastek robiłam z lekko rozgniecionymi płatkami, ale ostatnio mielę płatki w zwykłym młynku i takie dodaję. Nie muszą to być tylko owsiane, mieszam z innymi (żytnie, jęczmienne), w stosunku 2:1.
Dodaję także posiekane i podprażone orzechy laskowe i fistaszki, oraz pokrojoną czekoladę, najlepiej gorzką/deserową. Dla urozmaicenia proponuję dorzucić ulubione bakalie.
A oto przepis:

- 250 g margaryny (można wymieszać z masłem)
- 2 jajka duże
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szkl. płatków np. owsianych
- 3/4 szkl. cukru
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- posiekane orzechy laskowe, fistaszki  oraz czekolada (ilość wedle uznania)


Utrzeć jajka z cukrem. W oddzielnej misce wymieszać po połowie mąki z płatkami, orzechami, czekoladą i proszkiem oraz sodą. Zrobić wgłębienie i dodać posiekaną margarynę oraz utarte jajka z cukrem. Wymieszać i dodać śmietanę. Zagniatając ciasto dodawać pozostałą mąkę i płatki. 


 Zagniecione ciasto powinno być elastyczne. Wyrabiać z niego kulki, które następnie należy spłaszczyć na kształt ciastka :) Ja obrałam sobie metodę porcjowania każdego kawałka - nabieram ciasto łyżką stołową (lub łyżeczką) i z tej porcji robię kulki - w ten sposób większość ciastek ma podobną wielkość.


Gotowe ciastka wykładać na blasze posmarowanej olejem:

 Piec w temp. 180 stopni kilkanaście minut (na złoty kolor).

I ciastka gotowe:) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz